Additive Days: за първи път София е домакин на Балканска конференция, посветена на 3D принтирането

Additive Days – “Дни на 3D принтирането” е първото международно четиридневно събитие в България, посветено на 3D технологиите и дигиталното производство и тяхното приложение на Балканите и по света, организирано от B2N.

Ще се проведе от 3 до 6 октомври, с основна локация: София Тех Парк.

Събитието има амбицията да излезе извън рамките на 3D принтирането единствено като способ за бързо прототипиране и дизайн и да демонстрира разнородното приложение на технологиите в области като образование, медицина, индустриален дизайн, автомобилостроене, авиация, култура и изкуство и др.

Адитивното производство има приложения във всички сфери на човешкия живот от принтирането на бижута и форми за сладки, през създаването на протези и инженерни прототипи, до употребата му за изграждане на самолетни турбини и цели сгради.

Програмата на Additive Days

В Международна конференция, с акцент Балканите, ще участват водещи специалисти, които ще представят технолигията и нейното все по-масово навлизане в различни човешки дейности.

Сред водещите презентатори в областта на инженеринга са:

  • Олег Уентин от Дженеръл Електрик Адитив (или GE Additive),
  • Кимон Асфаридис от solidThinking,
  • Милош Йованович от Formlabs,
  • проф. Георги Тодоров, ръководител на лабораторията 3DCLab – „Бързо прототипиране и 3Д креативност“ към София Тех Парк,
  • Константин Рангелов от Dronamics и
  • Мартин Тъпанков от Wallto,
  • българския стартъп Printivo и словенци IRNAS (от които ще разберем повече за 3D биопринтерите и тяхната революция в областта на медицината) и
  • параолимпиецът и лекоатлет Михаил Христов, който ще представи изработването на функционална протеза чрез 3D принтиране.

На тема образование ще говорят Роберто Вдович от FabLab Загреб, Стаматис Полидорас от Технически Университет в Атина, Орлин Давчев от УАСГ, един от победителите в Ultimaker Educational Challenge от миналата година.

По темата архитектура и изкуство ще се представят Волен Валентинов от VOOOD, Албена Баева, Лилиан Вандау и други поканените експерти от Европа и България.

Съпътстващи събития

Работилниците са професионално ориентирани към: денталната медицина – изработка на тотални протези за 24 часа и проектиране и изработване на хирургични водачи с помощта на 3D софтуер и 3D принтер Form 2; работилница за обратно инженерство – сканиране на обект с Artec скенер и превръщането му в CAD модел с Geomagic Design X; детска работилница, посветена на моделиране и принтиране на механизми от роботиката и др.

Изложбите са посветени на технологията и модата, дизайна, архитектурата и археологията, индустрията от Балканите и света.

Демо пространствата ще покажат най-новото от технологията на най-добрите производители на пазара в момента.

Източник: jasmin.bg