От палачинки до цели сгради – тайните на 3D принтирането и в София

Не толкова отдавна идеята, че една къща може да се принтира, вместо да се построи, си бе чиста научна фантастика. Днес е реалност.

Технологията на 3D принтирането се развива бързо и в много направления. Принтират се прибори, мебели, декорации, бижута, но също и храни, дронове, автомобилни части, изделия за медицината и, да, цели домове. Някои от тези иновации ще могат да се наблюдават на предстоящо събитие в София, за което разказа Боян Пехливанов от компанията организатор B2N.

„3D принтирането става все по-достъпно. В САЩ чрез тази технология бе създадена къща за по-малко от 2 дни и на цена под 10 000 долара. Това разкрива много потенциални възможности за по-бедните райони“, обясни Пехливанов.

Чрез 3D принтери вече се прави голяма част от слуховите апарати, както и персонализирани стоки като протези, титанови имплантни за операции или дори дрехи и обувки. Освен широко използваната пластмаса, в употреба се вкарват и други материали, например водорасли, с идеята природата да се щади.

Автомобилната индустрия също е включила иновацията в процесите си на производство. Елементи от спирачната система на най-новия модел Bugatti са направени чрез 3D принтер и са с 60% по-леки от предишните. Чрез технологията е създаден и въздуховод за проектиращите се нови модели BMW.

Изключително любопитен е проект на компания, създала 3D принтиран дрон, който може да локализира мини. „По света все още има места, на които са заровени мини от Втората световна война. Дронът може да ги намери, да „вземе“ нещо тежко и да го пусне върху тях, като така ги активира и обезвреди“, обясниха още експертите. Пред Actualno.com обаче споделиха, че вече има изключително рестриктивни политики, за да не може да се принтират оръжия – иначе технически това е постижимо.

В България технологията също започва да се популяризира. В УАСГ например разработват 3D принтер за бетон, а все повече хора се интересуват как биха могли да приложат 3D принтирането в ежедневието си.

Повече за тенденциите в България и по света в тази област ще може да се научи на предстоящата Балканската конференция по 3Д технологии, която ще проведе в София от 3 до 6 октомври. Акцент ще бъде широкото приложение на 3Д принтирането в сфери като медицина, инженерство, архитектура, бижутерия, образование, хранителна индустрия и др. Водещи лектори ще разкажат и ще демонстрират опита си. Ще се организират и много работилници за деца, в които малчуганите ще могат да изработят свои собствени 3D предмети.

Конференцията и всички събития в нейните рамки са напълно безплатни. Нужно е само да се направи регистрация в сайта www.additivedays.com, където можете да видите и подробности за програмата. Междувременно днес организаторите демонстрираха как можем да си направим 3D принтирани палачинки за закуска. Вижте повече във видеото:

Източник: actualno.com