Работилници

Работилница за педагози за 3D принтиране и приложенията му в учебния процес

3 октомври, 16:30 – 18:00, зала за работилници във форум “Джон Атанасов”.

Една работилница, изцяло насочена към педагози, който не спират да търсят нови начини да представят технологиите на децата, както и да използват иновативно техните възможности, насърчавайки креативността у подрастващото поколение. Ще се научите как да включите употребата на 3D принтери в учебния процес и ще видите някои интересни примери за проекти в училище, изработени с помощта на Ultimaker.

Работилницата ще се проведе на английски език. Водещ: Роберто Вдович, Fablab.hr

Креативна работилница за деца

3 октомври, 18:15 – 19:45, зала за работилници във форум “Джон Атанасов”, за деца 7-13г

Една работилница за креативни деца, която има за цел да насърчи техния ум и да им даде идеи как биха могли да рециклират предмети от бита, за да създават нови и интересни творения с различно от първоначалното предназначение. Четките за зъби ще се превърнат в малки роботчета с помощта на щипка 3D принтиране, лъжичка електроника и голяма доза вдъхновение.

Работилницата ще се проведе на английски език. Водещ: Роберто Вдович, Fablab.hr

Проектиране и изработване на хирургични водачи с помощта на 3D софтуер и 3D принтер

4 октомври, 9:30 – 16:30, зала за работилници във форум “Джон Атанасов”

В ерата на дигиталните технологии компютърните системи заемат все по-голямо място в денталната практика. Нека не се плашим от тях, а успешно да ги прилагаме като помощник в ежедневната ни практика. Благодарение на тях ще имаме възможност да работим по-прецизно за по-предвидими резултати и ще се даде възможност за скъсяване на процедурите за лечение.

Водещ: д-р Неделчо Ситнов, CityDent

3D принтиране в бижутерията

4 октомври, 17:00 – 20:00, зала за работилници във форум “Джон Атанасов”

Три часа вдъхновение и обучение за професионалисти, в които ще бъдем свидетели на процеса на дизайн, подготовка за 3D принтиране, 3D принтиране и дообработка на бижута. Ще разберем как се работи с новия материал на Formlabs – ювелирна восъчна смола за отливане, чрез която можем смело да развихрим въображението си и да осъществим всеки дизайн.

Водещ: Анри Хаджи, B2N

Обратно инженерство, 3D документация и оптимизация на дизайн

5 октомври, 14:00 – 15:30, зала за работилници във форум “Джон Атанасов”

3D сканирането навлиза все повече в сфери като производството, автомобилната индустрия, авиацията. Без значение дали се използва за обратно инженерство, сравнение на готови изделия с дигиталните им проекти или за 3D документация, то е полезен инструмент за всеки професионалист. В тази работилница ще научите как да сканирате триизмерни обекти и да превърнете информацията от скенера в редактируеми, използваеми CAD файлове. Следващата стъпка ще е оптимизацията на дизайна в няколко лесни стъпки и принтирането на крайния резултат.

Работилницата ще се проведе на английски език.

Водещ: Самуил Топалов, B2N, и Феликс Радиш, Altaire solidThinking

Роботика за деца

6 октомври, 10:30 – 12:00, лабораторен комплекс, партер, стая 125, за деца 10-14г.

В тази работилница децата ще се запознаят с логиката на работа на функционални механизми и как с помощта на 3D принтиране могат сами да изработят части, с които да сглобят малък робот. Участието в работилницата ще им донесе вдъхновение да експериментират и увереност, че могат сами да се превърнат в изобретатели. Работата ще се извършва в малки групи от 2 или 3 деца, които ще могат да изберат модела, който да сътворят заедно.

Водещи: д-р Иван Чавдаров, БАН и Ивелин Стоянов

Детска архитектурна работилница

6 октомври, 12:30 – 14:30, лабораторен комплекс, партер, стая 125, за деца 6-9г. и 9-12г.

В това упражнение на Детска архитектурна работилница ще се пренесем в бъдещето и ще поговорим с децата как според тях би изглеждал нашият град. Ще разгледаме примери от различни научно-фантастични филми и ще се запознаем с някои технологични възможности, които биха променили начина ни на живот. Малките архитекти ще създадат проекти – рисунки, а след това ще превърнат своите мечти и фантазии в триизмерни модели създадени от отпадъчни материали. Накрая заедно ще построим фанстастичен град на бъдещето и ще измислим истории свързани с него.

Водещи: Детска архитектурна работилница

Работилница за фотограметрия

6 октомври, 15:00 – 16:00, лабораторен комплекс, партер, стая 125

Работилницата ще направи оглед на основите на фотограметрията – правене на измервания от снимки. Входните данни за фотограметрията са фотографии, а резултатът обикновено е карта, чертеж, измерване или 3D модел на реален обект или място. Работилницата ще се фокусира върху 3D модели и обработката им в три стъпки, използвайки Agisoft Photoscan: 1) правене на снимки; 2) използването на софтуера и 3) финален 3D модел. След това участниците ще имат възможността да видят по-сложна фотограметрия на живо – как да се позиционира модел на ротираща платформа в DIY обстановка, как да се извършва прецизно измерване на модела, автоматично маскиране в софтуера и как се използват части и се създава модел на един обект чрез няколко камери.

Водещи: Светозар Колесар, 3D Republika; Югослав и Невена, ….